Lou Yes Spring Fever är en av filmerna i kategorin HBT.
FILM

Bosnisk blues, HBT och nordiskt på Göteborgs Filmfestival

Om dryga två veckor börjar Göteborgs Filmfestival, den 33:e i ordningen och den största i norra Europa. I går var det presskonferens då festivalledningen berättade att i år kommer cirka 450 filmer från 78 länder att visas under tio dagar.

– Dels har vi ju ett tema som har det engelska begreppet sharing, det handlar om hur vi delar varandras verklighet, hur det avspeglar sig i film och i samhället i stort. Vi har också film från Indien och den afrikanska kontintenten, säger Marit Kapla, konstnärlig ledare för Göteborgs Filmfestival.

Förutom dessa huvudteman finns andra rubriker som Musik Non Stop där man hittar filmer om bosnisk blues, brittisk postpunk och John Lennons ungdomsår, eller HBT - med  filmer som skildrar en kärlek som inte är traditionellt heterosexuell, eller Dokumentärt – där finns Günter Wallraffs senaste wallrafferi – en resa genom Tyskland förklädd till somalier.

En rubrik som funnits i många år är Nordisk tävling, den nordiska filmen har alltid lyfts fram på Göteborgs Filmfestival.
 – Det är en tradition som har satt sig, och jag själv är personligen väldigt intresserad av nordisk film. Och det ligger nära till hands också med samarbeten. Internationellt sett är många avundsjuka på de nordiska länderna att vi har ett sådant nära samarbete och bildar en sådan fin helhet, säger Marit Kapla.

Och festivalen fortsätter visa mycket kortfilm.
 – Vi har faktiskt 100 svenska kortfilmer på programmet i år, och det är världspremiär för de allra flesta, säger Marit Kapla.

Mia Gerdin, SR Kulturnytt
mia.gerdin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista