Evo Morales.
Film

Evo Morales älskar Avatar

Att James Camerons storfilm Avatar går hem hos biopubliken är det ingen tvekan om, hittills har den dragit in över en miljard dollar i internationella biointäkter. Nu får filmen ytterligare lovord, från Bolivias president Evo Morales, som identifierar sig med filmens "kamp mot kapitalism". Men i Vatikanen är man mindre upphetsad.

Morales, Bolivias förste president av indianskt ursprung, ska enligt nyhetsbyrån ABI ha sett filmen med sin dotter i söndags och då blivit mycket nöjd. Evo Morales säger till ABI att han kunde identifiera sig med "motståndet mot kapitalism och kampen för att skydda naturen".

Avatar handlar om de naturälskande blåa utomjordingarna Na'vi som kämpar med människorna om planeten Pandoras naturresurser. Enligt ABI var det tredje gången någonsin som Morales såg en film på bio.

Men om Bolivias president älskar Avatar, så fick filmen ett mycket svalare mottagande i Vatikanen, där den släpps nu på fredag.

Vatikanens tidning L'Osservatore Romano säger i sin recension att filmen har en förenklad handling och har ett ytligt miljömeddelande. "Trots bedövande, förtrollande teknik så finns det få äkta känslor", skriver tidningen.

Vatikanens radio kallar Avatar för "en rätt harmlös" film som inte är något science-fiction-mästerverk.

Philip Ramqvist, SR Kulturnytt
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista