Enligt Eugene Schoulgin märks kulturhuvudstadsåret knappt av i Istanbul. Foto: Osman Orsal/Scanpix.
Europeisk kulturhuvudstad 2010

"Istanbul har misslyckats totalt"

Kulturhuvudstadsåret i Europa är i full gång, Istanbul i Turkiet delar tillsammans med Pécs i Ungern och Essen och Ruhr-området i Tyskland på titeln "Europeisk kulturhuvudstad" 2010. Men nu höjs röster om att Istanbul inte förtjänar titeln, då man låter staden förfalla.

Eugene Schoulgin, generalsekreterare i internationella PEN, är bosatt i Istanbul och är starkt kritisk till att staden fått bli Europeisk kulturhuvudstad.

– När det gäller renovering har de misslyckats totalt, i den mån de alls har försökt. De har satsat på några små områden, men har i stort sett låtit staden fortsätta förfalla. De satsar på det som syns utåt, galakonserter, en och en annan utställning, besök från konstnärer och kulturpersonligheter från andra länder, säger Eugene Schoulgin till norska NRK.

Enligt honom bryr sig mestadelen av befolkningen inte om att staden har fått kulturhuvudstadstiteln. De pengar som skulle ha gått till kulturändamål har försvunnit på villovägar på grund av korruption, och entusiasmen har förlorats.

– Istanbul är en av de kulturrikaste städerna vi har i Europa vad gäller minnesmärken och avtryck av civilisationer från långt tillbaka i tiden. Jag hoppas att vi kan få en kraftfull debatt i Istanbul, att folk engagerar sig och tar reda på att man måste göra något. Det är rätt och slätt tragiskt att se hur man låter Istanbuls minnesmärken förfalla, säger Schoulgin till NRK.

Philip Ramqvist, SR Kulturnytt
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".