Vandalorum beräknas vara delvis färdigt mars 2011. Illustration: BSV Arkitekter & Ingenjörer AB.
Nyhet

Vandalorums första etapp finansierad

Konst- och designcentrum Vandalorum i Värnamo kom på onsdagen ännu ett steg närmare att realiseras. I och med att familjeägda Liljedahlsbolagen satsar 10 miljoner kronor är finansieringen för en första etapp av bygget säkrad. Och nu på lördag tas de första spadtagen.

Etapp 1, som det kallas, av bygget innefattar fem hus om ca 3 000 kvm. Ett entréhus, ett hus för café och butik samt tre utställningshallar. Den totala kostnaden för bygget är 50 miljoner kronor, varav den största delen finansieras genom att privata partners tecknar aktier i fastighetsbolaget Vandalorum.

Sedan tidigare har Hamrinstiftelsen i Jönköping gått in som partner med 20 miljoner kronor, och på onsdagen sköt industri- och handelskoncernen Liljedahlsbolagen till 10 miljoner kronor. Det innebär att fem utav elva hus nu kan byggas.

Planer på att bygga Vandalorum har funnits i över 20 år, men bygget har kantats av problem med finansiering. Nu ser det ut att ha löst sig, och designcentrumet beräknas stå delvis färdigt 2011. Redan på lördag tas de hundra första spadtagen av arkitekter, formgivare och konstnärer som står bakom idén om Vandalorum.

Philip Ramqvist, SR Kulturnytt
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".