1 av 2
Nakenheten var för provocerande för den katolska kyrkan 2005. Foto: Pipilotti Rist/Homo Sapiens Sapiens.
2 av 2
Pipilotti Rist.
Konst

Pipilotti Rist vill stärka åskådaren

På det danska konstmuséet Louisiana visas just nu en omtalad videoinstallation, Homo sapiens sapiens, av den schweiziska bildkonstnären Pipilotti Rist. Ett verk som ogillas av den katolska kyrkan, men som Rist vill ge åskådaren ny energi med.

Det råder en sakral stämning när man liggande på golvet i Louisianas stora utställningshall blickar upp mot taket där två nakna kvinnofigurer som i ett kalejdoskop sakta rör sig i färgrika mönster, så typiska för den schweiziska konstnären Pipilotti Rist. Musiken, berättar hon, har hennes medarbetare Anders Guggisberg mixat i just den kyrka i Venedig där denna videoinstallation visades första gången under konstbiennalen 2005. Då plockades den snabbt ned på grund av sin för den katolska kyrkan provocerande nakenhet, som dock i sin oskuldsfullhet mest påminner om medeltida kalkmålningar.

– Mitt verk Homo sapiens sapiens, Den moderna människan, är tänkt att fungera som en eskapistisk motteori till den gamla kristna uppdelningen av människan i kropp och själ. I mina bilder flyter allt samman, säger Pipilotti Rist.

Var är filmen inspelad?

– Filmen är inspelad i Brasilien, i en paradisisk miljö, en park där en heltokig samlare planterat över 5.000 olika växter, berättar Pipilotti Rist.

Hur vill hon då att den på golvet liggande betraktaren ska ta emot hennes konstverk? Jo, med öppna sinnen och i tacksam harmoni med sig själv, den organiska materien och evolutionen.

– Hoppas också att åskådaren får ny energi och känner sig stärkt, stolt och kavat, säger Pipilotti Rist.

Lite grann som Pippi Långstrump, kanske. Hon har alltid gillat Astrid Lindgrens böcker och inte för inte fick hon själv smeknamnet Pipi av sina barndomsvänner, familjen kallade henne Lotti och långt innan hon visste att hon skulle bli konstnär döpte hon rent intuitivt om sig till Pipilotti.

Lars Lönroth, SR Kulturnytt
lars.lonroth@sr.se

Pipilotti Rists videoinstallation "Homo sapiens sapiens" visas på danska Louisiana till och med den 25 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".