Jeffrey Deitch
utrikes

Deitch kontroversiell Moca-chef

Ett av USA:s mest ansedda museer för samtidskonst, MOCA i Los Angeles, utsåg häromdagen galleristen Jeffrey Deitch till ny chef. Tillsättningen är kontroversiell, för trots att amerikanska museer och konsthallar till stor del finansieras av privata pengar, har det hitills gått täta skott mellan den kommersiella konstbranschen och den icke vinstdrivande museivärlden.

De senaste åren har många amerikanska museer haft det svårt med ekonomin, och just MOCA hör till de hårdast drabbade. Härom året var museet akut nedläggningshotat, men räddades genom en donation från styrelsemedlemmen och konstsamlaren Eli Broad - som råkar vara en av den nye museichefens mest trogna kunder.

Kulturnytt ringde upp Maria Lind, tidigare intendent vid Moderna museet i Stockholm och sedan 2007 chef för curatorutbildningen på Bard Collage i New York.

– Det här är ju den logiska följden av att man har ett system som bygger på att man behöver privata medel för att drivata offentliga konstmuseer. Och när skruvarna dras åt är det inte konstigt att man vill ha någon som är känd för att göra pengar. Och det är en viktig distinktion, Jeffrey Deitch är någon som har sålt konst, han har inte visat att han är någon som kan dra in pengar som donationer. Att sälja och att få människor att ge pengar är två olika saker, säger Maria Lind.

Varför är valet av honom kontroversiellt för amerikanerna?

– Jag tror att det är för att man kanske inte alltid har ögonen helt öppna för sitt egna system och vad följderna är. Man har vant sig vid att det varit ett status quo som har legat på en rätt jämn nivå under många år. Och sen under de senare åren har det blivit hårdare, och framförallt i samband med finanskrisen har det blivit mycket svårare. Då har det här blivit akut på ett annat sätt.

– Skillnaden är att Jeffrey Deitch kommer från gallerivärlden där man dealer, där man köper och säljer. Där har det varit, fram till nu, en gräns, och den har överträtts, säger Maria Lind.

Vad tror du det betyder att man överträdde den?

– Jag tror att betyder att vi kommer få se personer av hans typ få den här sortens jobb.

Mårten Arndtzén, SR Kulturnytt
marten.arndtzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".