Metropolitan Museum of Art tog bort tre Muhammed-bilder. Foto: Mary Altaffer/Scanpix.
Konst

Muhammed-verk togs bort i New York

Tidigare i veckan annonserade Metropolitan Museum of Art i New York att de tagit undan avbildningar av profeten Muhammed och överväger att inte visa verken när deras nyrenoverade utställningshall för islamisk konst öppnar i 2011. Allt för att undvika att väcka ilska hos konservativa muslimer. I Pergamonmuseet i Berlin gör man tvärtom, att gömma avbildningarna vore att censurera historien, säger man.

Metropolitan Museum of Art har cirka 60 000 islamiska konstverk, men för tillfället är bara 60 utställda medan renovering av vissa utställningshallar sker. Bland de utställda konstverken fanns tre antika avbildningar av profeten Muhammed. Tidigare i veckan togs dock verken bort, och det är nu ytterst osäkert om de kommer att visas när samlingen flyttas till en ny utställningshall år 2011.

Till tidningen New York Post säger museet att verken tagits bort och "granskas" efter att konservativa muslimer klagat, att avbilda Muhammed går emot deras religion. Museet nämner även att Muhammed-bilderna inte passade i installationens tema.

Kritiker menar att museet bara försöker undvika en liknande situation som med Muhammed-karikatyrerna.

– Det är typiskt för Met, att försöka undvika alla kontroverser, säger en källa inom museet till New York Post.

I Pergamonmuseet i Berlin planeras även där en ny utställning för islamisk konst. Men där går man tvärtemot Metropolitan Museums tankar, och kommer i fortsättningen att visa avbildningar av profeten Muhammed.

– Det är synd, i den mån bilderna är gjorda av muslimer, säger museets direktör Stefan Weber till tidningen Die Welt om att avbildningarna tagits bort i New York.

– Under tidigare århundraden porträtterades Muhammed ofta av muslimska konstnärer inom miniatyrmåleriet. Där skyms alltid hans ansikte. Vi har såna miniatyrer, vi ska inte börja censurera historien, säger Weber.

Philip Ramqvist, SR Kulturnytt
philip.ramqvist@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".