Arkitekturmuseet i Stockholm tar gärna betalt. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
kulturpolitiken i backspegeln - del 5:

Museichefer har gärna fri entré

Entréavgifterna till statliga museer slopades av den socialdemokratiska regeringen år 2005. Sen återinfördes de av alliansen, och besökssiffrorna är nu högre än innan slopandet. Men bland museichefer och bland folk i allmänhet vill man i stort ha fri entré igen, visar Kulturnytts granskning.

Sista delen i Kulturnytts serie om alliansregeringens kulturpolitik handlar om en av mandatperiodens första och mest uppmärksammade åtgärder, slopandet av de fria entréerna på de statliga museerna. Entréavgifterna avskaffades av den socialdemokratiska regeringen årskiftet 04/05 och besöksantalet steg med 159 %, men sen återinfördes entréavgifterna för alla över 18 år 2007 av alliansen. Museerna tappade besökare då, i dag är de fler än vad de var innan reformen. Hur ser museicheferna på frågan nu? Vill de ha tillbaka fri entré? Kulturnytt har frågat de 19 statliga museicheferna.

– Frågar man mig så delar jag med mig av mina erfarenheter. Och de talar ju för att fria entréer är att föredra, även om det inte är en dramatisk skillnad, säger Moderna museets chef Lars Nittve.

– Självklart vill vi ha fri entré. Vi tycker att de många människorna ska fylla vårt hus. Vi sitter här ändå och är till för dem, säger Kungliga Myntkabinettets ställföreträdande museidirektör Maria Palmqvist.

I princip, personligen, och bäst för museet ska det vara fri entré, säger en majoritet av de 19 museichefer Kulturnytt har pratat med. Världsmuseet i Göteborg har återinfört fria entréer, medan Lena Rahoult, chef för Arkitekturmuseet i Stockholm, principiellt gärna tar betalt.

--Vi har nu en entré på 50 kronor och jag tycker att vi ska behålla den för det kostar att skapa kultur och det är en intäkt som betyder mycket för oss. Jag tror man kan vänja folk att betala en entréavgift, som man betalar en biobiljett eller teaterbiljett, säger Lena Rahoult.

Men det hela är en fråga för politikerna, betonar cheferna. Om den röd-gröna alliansen vinner blir det åter fri entré på de statliga museerna, säger socialdemokraternas kulturpolitiske talesman Leif Pagrotsky. Det är en het kulturpolitisk fråga för de röd-gröna såhär tre år efter att de fria entréerna för vuxna slopades av den borgerliga regeringen, och två veckor in på valåret 2010.

– Det är ju rätt få områden som man kan se skillnaderna i kulturpolitiken så tydligt mellan de som vill göra kulturpolitiken tillgänglig för fler och de som är nöjda med att den gör det tillgänglig för färre, säger Leif Pagrotsky.

Historiska museets chef Lars Amréus tycker att det är olyckligt att det har blivit en sån partipolitisk stridsfråga med tanke på att det är väldigt stora omställningar från det ena läget till det andra.

– Vi hade fantastiskt fina år under fri-entré-tiden. Vi har haft väldigt bra år även med entré. Det viktigaste för oss är att vi får ett besked som ger en viss stabilitet så vi vet vad vi har att utgå ifrån, säger Lars Amréus.

När den fria entrén infördes 2005 var fyra av fem museibesökare positiva till reformen. I dag, fem år senare, fångar Kulturnytt några personer utanför Nordiska museet.

– Det var ju bra då när vi gick på det, det tyckte vi, men vi går lika gärna nu. Och nu är vi pensionärer, så nu har vi pensionärsrabatt. Dock inte just här, säger en person.

– Jo, det är ju klart att museibesöken ökar, det är irriterande när du är 18 och måste betala för det. Samtidigt är det ett bra sätt att få in pengar, men någonstans är det också negativt, säger en besökare.

– Jag tycker det är okej att betala. Jag vill värna om kulturen och kan jag bidra så gör jag gärna det. Det blir kanske bättre museer, säger en annan besökare.

Hugo Lavett, SR Kulturnytt
hugo.lavett@sr.se

TIDIGARE I KULTURNYTT:Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".