George Clooney och Anna Kendrick gör grovgörat. Foto: UIP
film

Clooney leker inte nudda fabriksgolv

Regissören Jason Reitman slog igenom med Juno 2007 och återkommer nu med Up in the Air  där George Clooney gör huvudrollen som en man som sällan tar mark.

George Clooney, spelar Ryan Bingham, professionell avskedare. Han är ständigt på väg i ett flygplan någonstans för att säga till någon att de fått sparken. Han hyrs in av företag som inte själva vågar hålla i lien.

Up in the air
är amerikansk politisk film så långt Michael Moore man kan komma, inte på den politiska skalan, men i tonläget. För det är subtilt. Up in the air maskerar sig till andra filmer och uppträder också som romantisk komedi och vuxendrama. Kanske kan man tala om ett slags metaeskapism, men Reitman låter hela tiden krisen ligga och småkoka under det hela.

Kan verkligen Clooneys dödsängel, hänga vingarna på hyllan och kliva in i värmen igen? Det finns ett val, det vill Up in the air säga. Och den säger det med en finess som ger stor behållning.

Måns Hirschfeldt, SR Kulturnytt
mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".