Skulle sprängas?
utrikes

Jyllandsposten skulle sprängas

Jyllands-Posten skulle angripas med en lastbil fylld av sprängmedel. Det hävdar amerikanska åklagare i nytt material om det planerade terrordådet mot tidningen som publicerade de kontroversiella Muhammed-karikatyrerna.

Affärsmannen Tahawwur Hussain Rana och hans vän David Coleman Headley sitter båda i fängsligt förvar i Chicago för inblandning i det planerade angreppet mot Danmarks största dagstidning. Båda misstänks för att ha deltagit i förberedelserna för att utföra dådet, men de greps av FBI i oktober innan några planer hann sättas i verket.

Åklagarna hävdar dock att Ilyas Kashmiri, en av ledarna i en pakistansk grupp som står al-Qaida nära, var hjärnan bakom planen. Han ska bland annat ha studerat videor som Headley filmat av bland annat Jyllands-Postens redaktioner under ett besök i Danmark i januari 2009, skriver den danska tidningen Politiken som tagit del av USA-åklagarnas nya uppgifter.

Headley ska ha träffat Kashmiri i Pakistan såväl i januari som i maj i fjol. Enligt åklagarna berättade Kashmiri då att han hade kontakter i Europa som kunde förse Headley med pengar, vapen och manskap för att kunna utföra angreppet mot den danska tidningen.
   Kashmiri föreslog även att angreppet skulle ske med hjälp av en lastbil som fyllts med sprängmedel. Headley ska även ha fått telefonnummer till Kashmiris kontakter.

Enligt åklagarna reste Headley runt i flera europeiska länder för att träffa dessa. Han tog sig ytterligare en gång till Danmark för att fortsätta kartläggningen av Jyllands-Posten.

Såväl Headley som hans vän Tahawwur Hussain Rana är också misstänkta för inblandning i terrordåden mot hotell i Bombay 2008. Headley hör till de huvudmisstänkta medan Ranas inblandning ska ha bestått av att hans företag, som arbetar med att hjälpa migranter, använts som täckmantel av Headley för att resa till Bombay. Även där misstänks Headley ha gjort omfattande kartläggningar inför terrordåden som kostade 166 människor livet och där ytterligare hundratals skadades.

TT-Reuters-Ritzau

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".