Svensk Music Doc-festival på export

Music Doc, den svenska filmfestivalen för musikdokumentärer, exporteras till New York. Festivalen som började i liten skala i Malmö, men numera också finns i Stockholm och Göteborg, har inlett ett samarbete med etablerade Roof top films, som visar filmer på annorlunda platser, främst hustak, i New York.

I april blir det tre dagars Music Doc-festival i New York, med deras hjälp. Och varför man vill till New York, förklarar Music docs grundare Pether Lindgren, så här.

– Music Doc har utvecklats, från början visade vi bara på biografer, men numera vill den utforska nya marker. Music Doc har ett antal fantastiska samarbetspartners som också visar film på lite konstiga och galna platser, på tak och i loft, i världens mest kreativa stad, säger Pether Lindgren.

Men i det här gigantiska New York-utbudet, finns det intresse för musikdokumentärer där?

– Ja absolut, med den kombinationen med musik och film så kommer man alltid att hitta intresserade som vill gå och förkovra sig i sin favoritartist eller sitt favoritband, säger Lindgren.

Det handlar inte om rena konsertfilmer, de faller bort. Kravet är att de måste innehålla också någon form av reportage om musiken eller musikerna. Och i New York kommer man bara visar nordiska musikfilmer. Som till exempel Heftig og begeistret, en film om en norsk manskör, eller Screaming masterpiece som speglar hela det isländska musiklivet.

Men man hoppas också få med sig filmerna om Leila K och Broder Daniel. För själva poängen är att visa upp en mångsidig bild av nordisk kultur, säger Sofia Pontén, producent på Music Doc.

– Vi tror att det finns en bild av nordisk kultur i New York som är ganska fastnitad i en viss roll. Och vi känner att vi vill utmana det lite och visa den fulla bredden av den alternativa musikscenen. Allt från Broder Daniel till dancehall-sångerskor från Danmark och norska manskörer, säger Sofia Pontén.

Men hur ser deras bild ut tror du?

– Jag tror att den kanske är lite mer blond och poppig. Nej, ännu mer tror jag att den är manlig och rockig. Fyra män med instrument som sjunger om kärlek och svenska, kalla gator, typ så, säger hon.

David Richter, SR Kulturnytt
david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista