1 av 2
Sharon Hayes, In the Near Future, 2005-2009.
2 av 2
Criminal Case 40/61 av Andrea Geyer.
konst

Politisk konst med Hayes och Geyer

Handlingar talar högre än ord - det är en paroll som syns på plakat i ett av Sharon Hayes verk som nu visas på Göteborgs Konsthall. Sharon Hayes ställer ut tillsammans med Andrea Geyer, och för båda är politisk aktivism viktigt tema i deras konst.

Redan utanför konsthallen, uppe på den gula tegelväggen bredvid porten sitter en högtalare, likt en megafon, där Sharon Hayes kommenterar och ifrågasätter det politiska skeendet i USA:

"No one seems to talk about the war, the same things over and over"

Och inne i konsthallen möts jag av sex videoskärmar som skildrar rättegången mot den nazistiske krigsförbrytaren Adolf Eichmann, och rollen som den åtalade, försvararen, domaren och så vidare spelas av en och samma skådespelare.

I ett annat rum rasslar en hel armada av diaprojektorer som visar demonstrationer och protestaktioner:
– Varje verk är en inbjudan till att fundera över sitt eget ansvar, oavsett vilken historia man har bakom sig, och tänka på vilken möjlighet man själv har att påverka och förändra, säger Andrea Geyer.

Hon kommer ursprungligen från Tyskland men bor och arbetar i New York sedan många år. Fast under fyra år undervisade hon faktiskt i Malmö. Sedan länge arbetar Andrea Geyer ofta tillsammans med Sharon Hayes.
– Vi anser båda att all konst är politisk, det handlar bara om på vilket sätt, säger Sharon Hayes. 

Hennes politiska medvetenhet väcktes i samband med queer- och HBT-rörelsen, och hon säger att hon undersöker gränserna mellan det privata och det allmänna, mellan det djupt kända och det brett vedertagna, och att hon ser sin konst som ett slags historieskrivning.
   History is ours heter också utställningskatalogen, som även innefattar samtal mellan, och verk av, flera andra kvinnliga konstnärer.

Utställningen som öppnade i helgen pågår till 18 april, och är ett samarbete mellan Göteborgs Konsthall och Kunstmuseum St Gallen i Schweiz.

Mia Gerdin, SR Kulturnytt
mia.gerdin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".