1 av 2
"Den Afrikanska renässansen" har kostat närmare 30 miljoner dollar. Foto: Rebecca Blackwell/Scanpix.
2 av 2
"Den Afrikanska Renässansen"
Nyhet

Lättklädd staty retar i Senegal

I Senegal i Västafrika har det pågående bygget av ett nytt monument väckt debatt. Den 50 meter höga statyn som liknas vid Frihetsgudinan, dominerar numera utsikten i huvudstaden Dakar. Men statyns tre lättklädda figurer har mötts av protester från landets muslimska befolkning, som kanske nu har vunnit en delseger i en av de många kontroverserna kring monumentet.

Den Afrikanska renässansen är en familj på tre personer, som reser sig upp ur en vulkan. Mannen i mitten är barbröstad och muskulös och håller ett naket barn på sin starka arm. Barnet pekar uppåt, en rörelse som betonas av de tre personernas blickar. Kvinnan är klädd i fladdrande tyger som nästan blottar hennes ena bröst och båda hennes ben är bara.

Mest av allt liknar det ett heroiskt monument från Sovjettiden, där det står högt på en kulle och blickar ut över Atlanten.

Idén kommer från Senegals president Abdoulaye Wade. Han tänker sig att statyn, som symboliserar Afrikas befrielse från intolerans och rasism, ska bli en riktig turistattraktion.

Men hittills har den mest skapat kontroverser. För att bronsstatyn, som byggs av Nordkorea, har kostat närmare 30 miljoner dollar eller mer än 200 miljoner kronor och för att presidenten själv tänker ta hand om 35 procent av intäkterna från turistattraktionen.

Och när president Wade nyligen liknade statyn vid Jesus Kristus så rasade landets övervägande muslimska befolkning och han fick be om ursäkt.

Nu har monumentets skapare, arkitekten Pierre Goudiaby Atepa föreslagit att kvinnans bara ben ska täckas.

I USA har president Wade tidigare hyllats för gott ledarskap, men i Senegal har statyn gett anledning till nya demonstrationer mot presidenten och hans brist på ledarskap.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista