FILM

Kina har fått nog av Avatar

Filmen Avatar är på väg att slå alla tiders kassarekord internationellt, så också i Kina. Där kommer Avatar snart att sluta visas på vanliga biografer - anledningen är att filmen blivit så populär att den anses hota den nationella filmindustrin.

Igår hade Avatar spelat in 500 miljoner kronor, det betyder att den redan slagit Titanic som var den film som tidigare dragit in mest intäkter i Kina.

Men nu har kinesiska myndighen för Film och TV bestämt sig för att det räcker. Avatar ska bort från biodukarna och i stället ge plats för kinesiskproducerad film. Efter den 22 januari kommer den bara att visas på de ganska sällsynta 3D-biografrerna.

Det är inte första gången en utländsk storfilm packas ner i förtid. Davincikoden blev till exempel också populär men visades bara under två veckor. Den kinesiska biografindustrin tillåts bara att visa 20 utländska filmer varje år, och det är bara statliga filmbolag som har tillstånd att importera film.
   Framförallt amerikanska underhållningsföretag har försökt att påverka Kina genom värdshandelsorganisationen WTO, och förra året kritiserade WTO Kina för att sätta upp handelshinder mot utländsk musik, film och böcker.

De kineser som missar Avatar kan i alla fall trösta sig med en illegal nätversion eller en piratkopierad dvd för tio kronor. Eller helt strunta i den och i stället gå på den kommande kinesiska storfilmen Konfucius som är en ny gestaltnng av den gamla kinesiska nationalfilosofens liv.
   Huvudrollen Kongzi spelas av den kända Hongkongskådisen Chow Yun-fat.

Hanna Sahlberg i Peking för Kulturnytt
hanna.sahlberg@sr.se