Richard Gere med hund.
FILM

Ännu en hundfilm från Hallström

Lasse Hallström slog igenom internationellt med Mitt liv som hund, och när han nu annonserar sin hemkomst från Hollywood har han gjort en riktig hollywoodsk hundfilm, denna gång med en japansk akitahund i huvudrollen: Hachiko – en vän för livet.

Lasse Hallströms nya film bygger på en sann japansk historia, förvandlad till japansk film redan 1987: Hachiko monogatari. Historien om professorn som dör 1925 och hunden som kommer till stationen och väntar på honom varje dag till 1934, då hunden själv dör, och förevigas som staty utanför Shibuya-stationen.

Det är en förbluffande och gripande historia, som Hallström fingerfärdigt och finstilt har stofferat ut. Utan att egentligen röra vid frågan: Vad handlar historien om? För nog måste man väl betänka, att obrottslig lojalitet mot sin enda herre väckte andra associationer i 30-talets Japan än i 2010-talets Connecticut.

I Hallströms kompetenta händer har den nu blivit en vältempererad musikprofessors-historia, där en Richard Gere, en Joan Allen, deras gemensamma dotter, hans japanske kollega, en stationsföreståndare, en korvgubbe och några till ges möjlighet att älska och förundras över den japanska akita-hunden Hachiko, som intill sin egen död förblir trogen sina döda husse.

Älskar vi då Hachiko på grundval av hans obrottsliga lojalitet mot sin döda husse, därför att han är mer än mänsklig, därför att han är hund, men vore omänsklig om han vore människa.? Och tårarna trillar därför att vi aldrig kan vara denna hund? Och visst kan denna tvetydiga metafor vara värd en tår, men räcker den till en hel film?

Göran Sommardal, SR Kulturnytt
goran.sommardal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".