UTrikes

Brutal skildring av den ryska skolan

I rysk statlig tv har den nya dramaserien Skolan börjat att sändas. Reaktionerna efter de första avsnitten har varit kraftiga - serien har till och med debatterats i duman, det ryska parlamentets underhus.

När det ringer in till en ny skoldag är det startsignalen för nya glåpord, slagsmål i korridoren, sexuella trakasserier mot kvinnliga elever och lärare och riktigt äcklig skolmat. I den ryska dramaserien får vi följa klass 9A. Men till skillnad från den hoppingivande svenska dokumentärserien med just det namnet finns här inget ljus vid tunnelns slut.

Regissören Valeria Gai Germanikas Skolan är en klaustrofobisk skildring av en tillvaro där alla bara vill fly från verkligheten. Elever, föräldrar, skolpersonal försöker alla överleva från den ena dagen till nästa.

Det är förstås utmanande att sända tv-serien klockan tjugo över sex på vardagskvällar. Förutom ämnet är Gai Germanikas skakiga handkameraberättande och fejkat dokumentära stil nästan helt okända grepp för den breda ryska tv-publiken.

Dessutom är 2010 officiellt Lärarens år i Ryssland och serien Skolan skär sig med den officiella bilden av den ryska pedagogens heroiska insatser för nationen. Kommunisterna i parlamentets underhus duman har velat stoppa serien och Moskvas utbildningsansvariga har varit kritiska till att rikstäckande ryska Kanal 1 kan visa något liknande.

Ändå kan inte resultatet varit överraskande för beställarna på den statliga tv-jätten. 25-åriga Valeria Gai Germanikas debutfilm Alla kommer att dö men jag blir kvar från 2008 var en om möjligt ännu svartare och brutalare skildring av tre skolflickors helvete någonstans i Moskva-regionen. Dramaserien Skolan är i jämförelse något mer tv-vänlig.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".