Marie Norin Foto: Johan Markusson
litteratur

Norins djuraffär lovar mer än den ger

Poeten Marie Norin klev förra året över genrestaketet och bytte poesin mot prosa med den lilla romanen Kupa - liten ja, Norin hör inte till de författare som skriver omständligt och långt - tvärtom ägnar hon sig noggrant åt att vara kortfattad - och lite mystisk, det är inte självklart vad boken egentligen handlar om.  Kupa blev omtyckt av kritikerna och nominerades också till Sveriges Radios Romanpris. Den bok hon nu är aktuell med har fått titeln Djuraffär och ska enligt omslaget innehålla 2 romaner.

Ja, två historier är det som på sätt och vis slingrar sig i varandra när det gäller teman och - förstås - språk och ton. Den första utspelar sig i en muggig, sällan städad, trång djuraffär - ett sånt där zoo som ligger insprängt på någon mindre upplyst del av ett småstadstorg. Affären sköts, eller snarare missköts av en lätt förvirrad, inkontinent och illaluktande man. Är han kanske dement? hatar han sina djur? Eller är det hela science-fiction? för vad är det han hittar i en grop under golvet? pälslösa hamstrar? gråbleka minimänniskor? händer det här på riktigt eller bara i hans hjärna?

I sin förra roman Kupa visade Marie Norin att hon har förmågan att snabbt och nästintill omärkligt göra läsaren osäker på vad det är som sker. Det är som om golvet gungar under en. Jag läser Djuraffär och myrorna i skallen blir fler och fler, men jag blir nyfiken, även i den andra berättelsen - om en mormor och ett barnbarn finns samma förvirring kvar.

Det ges, som ni förstår, inga svar. Och om författaren i Kupa drog det olustiga och oklara till sin spets så lovar de här två historierna mer än de ger... Hon lämnar dem - och mig - hängande, och då hade jag hellre läst 5 till i något som kunde hetat novellsamling.

Elin Claeson, SR Kulturnytt
elin.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".