Kommentar

Kritiker ändå rätt nöjda med baggar?

I kväll är det Guldbaggegala och det ända vi kan vet på förhand är att fel film vann. Ja, så  har debatten sett ut i alla fall: årets nomineringar har varit under hård beskjutning från filmkritikerhåll.

Kategorien bästa film är kanske inte helt lyckad (det är den nästan aldrig) - hur en film som Flickan kan vara nominerad till både bästa regi och bästa manus men inte bästa film, det är ett av nomineringssystemets mysterier.

Men om man ser till alla nomineringarna, så man kan undra hur oense kritikerna egentligen är med juryn om filmåret 2009?

Två av de tre filmer som dominerar fältet i kväll med fyra baggechanser var är Flickan och I taket lyser stjärnorna. Och det är också de två filmerna som förra året fick högst snittbetyg av, just det landets filmkritiker. Det är bara läsa innantill på kritiker.se.

Det kan vara värt att hålla i huvudet, när man ropar efter Apan eller Man tänker sitt. Det som ju förenar flera av filmerna på kvällens gala är perspektivet, det handlar och flickor eller unga kvinnor. Kan det vara så att nomineringsgruppen faktiskt längtat efter det?
   Även det värt att hålla i huvudet, särskilt denna vår när de manliga strukturerna inom filmvärlden verkar mer än lovligt gjurtna i betong.

Måns Hirschfeldt, SR Kulturnytt
mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".