Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LYRIK

Med Gunnar D på Ishavet

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 07.46

Poeten Gunnar D Hansson var under sex veckors tid Polarforskningssekretariatets konstnärsstipendiat och följde med isbrytaren Oden på en forskningsresa om bland annat Lomonosovryggen, den undervattensbergskedja som går genom Norra Ishavet, strax förbi Nordpolen. Vistelsen har resulterat i en diktsamling med namnet Lomonosovryggen, som bara några månader efter poetens avmönstring är färdig och utgiven.

Det hade gått alldeles utmärkt att skriva en hel bok om ryssen Lomonosov, professor i kemi, poet, författare till en rysk grammatik. Medlem i svenska Vetenskapsakademien på 1700-talet.
   Efter honom är en bergskedja långt ner i Norra Ishavet uppkallad. I den udda faktamixen ryms nämligen Gunnar D Hanssons lyrik perfekt. Ålderdomliga vetenskapstexter, ryska dikter att översätta i jambisk versform. Och så teorier och grubblerier om språket.

Kanske hade boken utgått mer från denne Lomonosov om det inte varit så att vår poet Gunnar D Hansson, kort efter att ha stigit ombord på Oden, drabbas av vad han själv kallar "poetisk stockning". Det är vitt när han tittar ut. Vitt när han tittar ner på pappret. En känsla av "omöjlig frihet" infinner sig: Vad ska han tillfoga dessa vidder? "Av det omskrutna Intet finns här intet", skriver han redan efter några dagar.

Han tar sig fram genom timmarna med att plita dagbok, dikter som gör det lätt och underhållande för läsaren att se den till en början nästan rädda poeten som kurar i sin hytt. "Försent att hoppa av. /Drunknar alla så drunknar jag. /.../ Huden, inälvorna, reselektyren, /allt följer med i djupet".

Boken kommer ouppsprättad från förlaget och medan jag läser om hur "Isflaken, vana vid hårdhet, / knäcks och smeker fartygssidorna" , bryter min bordskniv sig fram genom arken. Diktsamlingen får vi veta, skrevs i stort sett under Gunnar D:s sex veckor på båten. Efter det har bara små ändringar gjorts. Arbetsmetoden har gett en bok med fart, skjuts, ingivelsens energi.

Gunnar D Hansson är, när han lugnar ner sig, långt ifrån ensam ute på isen. Han har såväl Frankenstein som filosoferna med sig i väskan och från hytten för han samtal, skriver dikter, med döda och levande kollegor. Iland kommer han, med en egen forskningsrapport. Boken. Om vad lyriken - inte filmen, inte konsten, inte prosan - utan lyriken, förmår samla ihop och ta med sig hem från Nordpolen.

Marie Lundström, SR Kulturnytt
marie.lundstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".