Mo'Nique vann en Golden Globe för rollen som Precious mamma. Foto: Noble Entertainment.
film

Oväntat upplyftande Precious

Boken Precious av författaren Sapphire som kom ut 1996, har kallats en modern Purpurfärgen och har med tiden vuxit till en amerikansk kultroman. Den handlar om sextonåriga Harlemflickan Precious - analfabet, gravt överviktig, misshandlad av sin mamma och för andra gången gravid med sin pappa.
   Det var länge tal om att göra film av boken, innan det till sist blev regissören Lee Daniels som vann Sapphires förtroende. Filmen Precious gjorde festivalsuccé i Cannes och Sundance och har hittills spelat in fyra gånger pengarna på amerikanska biografer.

Precious Jones är sexton år gammal och precis så länge har hon haft det riktigt illa och drömt sig bort. När hon blir slagen eller våldtagen i hemmet eller omkullknuffad på gatan, då fantiserar hon om ett annorlunda liv. Hon ser sig själv på röda mattan eller i en musikvideo. När hon ser sig i spegeln är avbilden en smal, vit flicka. Precious kan inte föreställa sig att någon som hon i sig skulle vara värd att älska.
   För Precious Jones är svart, överviktig och fattig. Hon är utsatt för våld och incest, blev som 12-åring mor till en dotter med Downs syndrom och är nu gravid med ett till av sin egen pappas barn. Det är hemskt att se på och tro mig när jag säger att det blir värre före filmen är slut. Jag vill värja mig för Precious verklighet, för i början tror jag att det kommer att vara olidligt. Socialpornografi i stil med den där misärlitteraturen som säljer så bra i pocket.

Men filmen Precious handlar egentligen inte om hur hemskt hon har det. Den handlar om att erövra sig en identitet och ett liv genom att först finna sin röst. Den knappt läskunniga flickan får en plats i en alternativ skola där hon kan tala och skriva ärligt om sitt liv, och det är genom skriftspråket hon finner både jämlikar och förebilder.
   Den här typen av läskunnighetsprogram har behandats på film förut, men i motsats till Freedom Writers med Hilary Swank eller Farliga Sinnen med Michelle Pfeiffer följer vi inte här en borgerlig vit kvinnas väg som frälsare i ghettot. Perspektivet är hela tiden Precious eget, det är hon som kämpar och hon som till sist lyfter sig ur den allra djupaste misären. Att kalla Precious för en feelgoodfilm skulle vara att ta i. Men jag blir underligt uppspelt över hur långt en människa som har förlorat allt kan komma med hjälp av en handfull människor som verkligen ser henne.

Vi i publiken ser också en verklig människa i stället för en afroamerikansk skräck-kliché, och det har vi framför allt kvinnan i titelrollen att tacka för. Den charmiga och superbegåvade Gabourey Sibide får genom den här filmen ett genombrott i klass med Audrey Tautous i Amelie från Montmartre. Hur många filmroller det sen räcker till när man inte är vit och petit, det återstår att se, men med Precious amerikanska kassasuccé i färskt minne vågar jag åtminstone hoppas på att spelreglerna för vem som får synas på vita duken äntligen har ruckats lite grann.

Johanna Koljonen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".