Jonas Gardell. Foto: Berit Roald/Scanpix.
STÅUPP

Betryggande evangelium enligt Gardell

Trafikplats Glädjen, så heter Jonas Gardells nya föreställning som fick premiär på Folkoperan i Stockholm igår. Och den presenteras så här:
"Gardell var den första svenska komikern som tog stand up comedyn upp till konserthus, teatrar och idrottshallar. I föreställningar som Livet, Väckelsemöte, På besök i mellanmjölkens land och Tillfällig gäst i ditt liv har han låtit publiken åka berg- och dalbana mellan skratt och tårar."

"Om någon du inte känner tilltalar dej ska du ropa NEJ och springa därifrån".
Så stod det på en skylt på Jonas Gardells fritids. Vilket ju är roligt och sorgligt på många olika vis.
   Gardells affärsidé sedan tjugo år är att vara rolig och sorglig och Trafikplats Glädjen är på många ställen väldigt rolig och på ett ställe mycket mycket sorglig. Och ibland rent stormpiskande sentimental.

Det sorgliga har med Ingegärds flyttlådor att göra. Ett helt välmärkt berg av lådor som aldrig blev uppackade. Det roliga är till exempel vad som hände med ordet skattesmäll, hur en Saccosäck våldtas och tipsen Mark fick på sin chefskurs om vad man ska tänka på när man ger folk sparken. Jonas Gardells egen förevisade halvnakna kropp efter tio års troget gymmande är rolig. Det är faktiskt märkvärdigt hur han lyckas hålla den så slapp. Och väldigt, väldigt rolig är den rudimentära sexualkunskapslektion där hotet låg tungt över barnen, ety framtiden skulle komma att ge dem... tofs och frö.

Det vilar faktiskt något mycket betryggande över det hela. Gardell bygger återigen en liten själslig Sverigekarta med samma hjälplösa radhusbarndom, bögidentitet och ömhet för de ömhetstörstande. Familjefar nu med I-phone, men oföränderlig som Linus på Linjen.
   Och det som alltid är det bästa med Gardell som scenperson är att han verkar så glad när han är rolig och växlar tempo på ett säreget sätt. Det som alltid är mindre bäst är att han verkar tycka att det är så sorgligt när han berättar en del av det vackra så det blir smet.
   Men till lättnad för iallfall mig blev det väldigt lite om Jesus. Eller jo, han leder mycket säkert i bevis att Bibelns budskap bör sammanfattas med orden "Kom nu ketchup så går vi".
   Jag tror på Gardells evangelium när det formuleras så. Det trodde jag nog inte riktigt att jag skulle tro.

Jenny Teleman
jenny.teleman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".