LITTERATUR

Känslosvall kring Stieg Larsson

Debatten om Milleniumförfattaren Stieg Larssons begränsningar och förtjänster, som journalist och skribent, har rasat i några veckor nu. Utlöst av kollegan Kurdo Baksis bok Min vän Stieg Larsson. Senast i gårdagens Expressen krävde Larssons livskamrat, Eva Gabrielsson, att förlaget ska dra tillbaka boken - som hon menar är en nidbild. Men i dag kommer den ut, och Kulturnytts Karsten Thurfjell har läst den.

Förutom arvstvisten måste man tydligen också räkna med en viss överladdning i den krets av vänner och kollegor som efter hand inser att de umgåtts med mannen som just nu säljer näst mest böcker i världen. Och då ska det tydligen resas eller fällas monument.

Att Kurdo Baksi hade ett väldokumenterat professionellt samarbete med Stieg Larsson är väl känt, inte minst när deras antirasistiska tidskrifter Expo och Svartvitt gick samman. Baksi ingår också i den exklusiva skara som skrevs in med cameoroller i Millennietrilogin, och som sådan blir han dagligen intervjuad av journalister från jordens alla hörn.
  Plåster på såren kanske, för det råder ingen tvekan om att arbetet med tidningarna var en kamp, mer eller mindre på liv och död. Kurdo Baksis lägenhet blev beskjuten, och för Stieg Larsson var dödshoten från högerextrema grupper och individer en del av vardagen.

Baksis bok är ett känslosamt, adjektivrikt vänporträtt skrivet i reportageform, och de omstridda partier där Larsson i sitt jobb på TT sägs ha använt sig själv som källa i några artiklar om dödshoten mot Expos redaktion, framstår som rätt naturliga i sammanhanget.
  Här på radion råkar kollegor då och då ut för liknande hot, och det privata trauma det alltid ger upphov till borde, med tanke på mängden hot mot Larsson, rimligen få någon sorts professionella konsekvenser.

Jag kan alltså inte bli upprörd, inte heller över om Kurdo Baksis minnesbilder av aktörernas beteende är över- eller underdrivna.

Fördelen med boken är ändå uppenbar. Den håller fram Stieg Larssons envetna och utan tvivel storslagna journalistgärning - för att kartlägga högerextremismen och mot alla former av främlingsfientlighet.
  Det litterära verk han sedan ägnade undanskymda stunder åt på nätterna, vars möte med världen han uteblev från, och som för många precis som för Baksi förblir något av en gåta han endast kan spekulera kring - det kommer en annan bok att handla om.

Karsten Thurfjell, SR Kulturnytt
karsten.thurfjell@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista