Göteborgs filmfestival 2010

Pilgrimer, politik och poesi

I Göteborg är den 33:e upplagan av filmfestivalen i full gång. En av de mer omsusade på filmerna på årets festival är den österikiska regissören Jessica Hausner mirakeldrama Lourdes.

Som titeln antyder utspelar sig Lourdes i den lilla franska staden i Pyreneerna som blivit centrum i pilgrimsindustrin. 5 miljoner människor kommer varje år för att dricka källvatten, bada och kanske, kanske uppleva ett mirakulöst tillfrisknande. Kanske kunna resa sig ur rullstolen och gå. Huvudperson i Jessica Hausners film är den unga kvinna Christine, som är förlamad från halsen och neråt. Hon föredrar egentligen Rom - där är det mer kultur - men pilgrimsfärd är också ett sätt att komma ut.

Hausner slog igenom med utmärkta rysaren Hotel, och i Lourdes har hon ett ämne och en miljö som verkligen matchar hennes strama och rituella filmstil. Det är geometriskt och färgkoordinerat. Exakt tillskurna sjuksköterskeuniformer, perfekt bäddade sängar och viskande samtal. Och det är vidöppet för tolkning, men ömheten går inte ta miste på. Och som film är Lourdes om inte ett mirakel så åtminstone en uppenbarelse.

Svenska Filminstitutet uppenbarade sig också traditionsenligt den första festivalhelgen, i år i det tält som vid sidan biografen Draken är festivalens hjärta, och Filminstitutet passade på att presentera sitt remisssvar på Filmutredningen. I det avvisar man utredningens tankar på en helt statlig filmpolitik. VD Cissi Elwin Frenkel säger till Kulturnytt att det inte finns något politiskt stöd i riksdagen för en helstatlig filmpolitik. Cissi Elwin Frenkel menar att ett breddat filmavtal är det enda sättet att få de 100 miljoner kronor som Filminstutet anser att den svenska filmen måste tillföras årligen. Och breddat betyder att avtalet ska inkuldera så många aktörer som möjligt, inte minst de som vill visa film på nätet. Idag har biograferna 4 månaders monopol på att visa ny film, men monopolet vill SFI skrota, så att fler visningsfönster kan öppna samtidigt

Festivalen äldste spelfilmsdebutant är nog ryske Andrej Khrzhanovsky. 69 år gammal har han gjort A Room and a half, en biografisk fantasi inspirerad av poeten Joseph Brodskys liv och minnen. –  Min far var fotograf, får filmens Brodsky säga, mitt minne är som att framkalla film.

Men det här mer än film, en fantastisk fritt flytande flod av animation, fejkad journalfilm, dokumentär och magisk realism. Och det är enastående gråtgripande när huvudpersonen efter att ha fått nobelpriset, efter exilen i USA, till sist återser sina föräldrar i St. Petersburg. Efter deras död.

Måns Hirschfeldt, SR Kulturnytt
mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista