opera

Läderlapp mellan skratt och gäsp

Operetten Die Fledermaus - Läderlappen - hade urpremiär i Wien 1874, redan året därpå spelades den i Sverige. Men när Kungliga operan i Stockholm hade premiär på Johann Strauss den yngres klassiska operett i helgen var handlingen förlagd till franska rivieran på 1920-talet.

Det börjar direkt i feststämning, när Stefan Solyom och Kungliga Hovkapellet spelar med ett skönt gung och visas samtidigt på jätteduk framför ridån. Kul – nytt för mig.

Men sen blir det berg- och dalbaneåkning – det är som att vara med om ett genrep fast det är stor premiär och direktsändning i radion. Sufflören jobbar hårt, man kommer av sig och replikerna sägs med amatörskådespelarens entonighet. Dessutom går man mellan mikronförstärkt ljud och vanlig sång och det fungerar inte bra när till exempel Jan Malmsjös mikrofon går sönder.

Sedan plötsligt får man till ett gung i musiken och spelet och en snabbhet i sången – det är ju så roligt att Kungliga operan verkligt rollbesatt med de bästa och mest profilerade sångarna. Lena Nordin, Michael Weinius, Kerstin Avemo och Loa Falkman plus Malmsjö och en urkul Helge Skoog. Man har till och med med en balett på Orlovskys stora fest, med musik av Rimskij-Korsakov. 

Alla gör sitt bästa men aldrig tillsammans – i brist på en helhet tar var och en till sina gamla beprövade trick. Det är som om man glömt bort hur man spelar operett – lätt och ledigt men med ett allvarligt bett. Så det blir spretigt -  gapskratt och gäspningar.

Per Feltzin, SR Kulturnytt
per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista