Lars Vilks ny chef på Moderna museet?

Till hösten slutar Lars Nittve på Moderna museet, och nu utannonseras tjänsten som det svenska konstlivets egen Överintendent. Vem som får jobbet bestämmer regeringen, men på konsten.net kan man rösta på sin egen favoritkandidat.

Redaktionen har valt ut 17 kandidater, och när 404 personer röstat finns en solklar favorit: konstnären Lars Vilks. Med sina 167 röster placerar han sig långt före kollegan Ernst Billgren, på andra plats med 39 röster. Daniel Birnbaum, som gjorde fjolårets konstbiennal i Venedig delar på tredjeplaceringen med Sara Arrhenius, chef på Bonniers konsthall (34 röster var).

Lars Vilks starka ledning kan ha något att göra med han är den hitills ende kandidaten som driver en egen valkampanj. "Vi kan ovillkorligen räkna med en smutsig valkampanj. I just detta sammanhang är en sådan särdeles passande" skriver Vilks på sin blogg.

Om inte annat vore Lars Vilks som överintendent på Moderna en kraftfull markering för yttrandefriheten, med tanke på de dödshot som riktats mot honom sedan kalabaliken kring hans Muhammedteckningar.

Mårten Arndtzén, SR Kulturnytt
marten.arndtzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista