scenkonst

Socialt experiment för orädda

Tillhör du dem som tycker att det är jobbigt med scenkonst där publiken förväntas delta i föreställningen? Sätter du dig längst bak för att undvika att någon skådespelare pekar ut just dig? Då är performanceföreställningen A Game of You förmodligen inget för dig.

I den lockas åskådaren att fälla kommentarer om andra personer, och konfronteras sedan med sina uttalanden. Dessutom blir man filmad och får sedan se sig själv gestaltad av en skådespelare. Bakom föreställningen som just nu spelas på Inkonst i Malmö står den belgiska scenkonstgruppen Ontroerend Goed.

En och en släpps åskådarna in i en labyrint av mörka gångar och rum. På olika stationer träffar man andra personer, blir intervjuad om sig själv men också lockad att kommentera nästa person som går in i labyrinten och som man får se på en tv-skärm.

Men lite senare inser åskådaren att den själv blivit betraktad genom spegelglas och får dessuotm stå ut med att se sig själv bli avporträtterad av en skådespelare. Det hela slutar med att åskådaren får en cd med sig hem där man kan höra vad personen som stod före i kön har sagt om en. Syftet är såklart att låta besökaren konfrontera sina egna handlingar, säger Joeri Smet leder gruppen.

– Det skulle vara rätt tråkigt om man inte byggde in någons slags konfrontation, eller någon slags vändning som sätter saker på spel för åskådaren. Det måste vara något som de kan vinna eller förlora, och jag antar att det som står på spel här är ens självbild, säger Joeri Smet.

Visst kan hela upplevelsen var en aning upprörande för vissa, säger han. När de gjorde den i London, fanns det människor som till och med började gråta. Och på frågan om inte hela projektet är ett grymt sätt att avslöja människors dåliga sidor, säger han så här.

– Man vet att man är med i ett performance. Alla kan bestämma hur långt de är beredda att gå med upplevelsen. Det är inte grymt, det är mer är du redo att leka leken eller inte? I alla spel kan man få reda på saker om sig själv som ingen hade trott, säger Joeri Smet.

David Richter, SR Kulturnytt
david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista