Ofrivillig omslagspojke.
tidskrift

Filter har alla fingrar i luften

Strax efter sextrakasserierna på Kungliga Operan, och debatten om mansdominans och sexism inom kulturvärlden kommer ett nytt nummer av tidskriften Filter.

Och Filter har verkligen alla fingrar i luften, när Mikael Persbrandt får vara ofrivillig omslagspojke. Skådespelaren som trots sina plötsliga avhopp, utbrott och relation till både kvinnor och alkohol, lyckas kampanja för världens barn och samtidigt göra reklam för push-up-kalsonger. I Filter får han vara utkikspunkt för en bredare avhandling om könshierarkier, revirpinkerier och trakasserier i teatersverige.

Här finns också en eftertänksam och inte alls okritisk intervju med Maja Lundgren, vars roman Myggor och tigrar fick kultursverige att gå i taket för ett par år sen. Och så ett kort samtal med nästan lika skandalomsusade Carina Rydberg.
   Men filterredaktionen stannar inte vid sin kristallkulekänsla för debattklimatet, den mixar enträget in sina typiska långlångreportage och lyckas göra 18 sidor om etanol till intressant läsning.

Sofia Olsson, SR Kulturnytt
sofia.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".