Scen

Bannlysta iranska artister på turné

Voices of change är en temasatsning av Riksteatern där man bland annat kan höra iranska hiphopartister uppträda på Södra teatern i Stockholm. Det är artister som inte får uppträda i Iran på grund av att de är kvinnor eller har samhällskritiska texter.

En av dem är kvinnliga hiphopartisten Ghogha.

– Mina texter handlar mest om kvinnans vardag i Iran. Allt är ur mitt perspektiv som kvinna. Man kan säga att mina texter är en sorts protest, säger Ghogha.

Det är ett artistnamn som betyder "kaos". I snart fem år har hon sjungit hiphop och inspirationen hämtade hon från persiska poeter som feministen Forough Farrokhzad och den samhällskritiske Ahmad Shamloo. Ghoghas texter handlar bland annat om tillfälliga giftermål i Iran, vilket är vanligt.

– Vi är väldigt få kvinnor som sjunger hiphop i Iran. Man kan räkna oss på en hand. Hiphop-killarna i Iran tycker nog att det är lite konstigt med oss tjejer som sysslar med hiphop, säger Ghogha.

Men hon tycker ändå att killarna tillhör de mest intellektuella i Iran.

– Men trots det kan vi inte förvänta oss så mycket av dem eftersom de är uppvuxna i det iranska manssamhället, säger hon.

Det är första gången hon ska uppträda eftersom kvinnor inte får sjunga solo i Iran, och i synnerhet inte med samhällskritiska texter. Själva hiphopfestivalen är en del av Riksteaterns satsning på kultur om och från Iran, som startades efter valet i juni 2009.

Producenten Mansour Hosseini säger att Riksteatern vill lyfta fram de iranska rösterna och upplysa om händelserna i landet genom konst och kultur. Kvällens artister på Södra teatern i Stockholm är alla iranska hiphop-artister från bland annat USA och England, säger han.

– De flesta är folk som har kommit ur landet för fem år sen på grund av att de inte kunde uppträda fritt i landet. Det är det fria ordet, texterna som jag har valt är antingen samhällskritiska eller politiska, säger Mansour Hosseini.

Negar Josephi, SR Kulturnytt
negar.josephi@sr.se

Hiphopfestivalen arrangerad av Riksteatern kommer att fortsätta sina spelningar i både Malmö och Göteborg. I februari kan ni även höra radioteater från Iran i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".