nyheter

Pippi i svenska paviljongen

I maj öppnar Expo 2010, världsutställningen i Shanghai, som med sina 225 deltagande länder och organisationer kan bli den största någonsin. 70 miljoner besökare väntas utställningen locka, innan den sista oktober. Det svenska deltagandet har kantats av problem, men på torsdagen presenterades den svenska utställningen vid en presskonferens på Rosenbad. Temat är "Spirit of innovation".

– Vi ska försöka ge en bild av lekfullhet, mitt i seriositeten. Pippi spelar, som en av "värdarna", en viktig roll, berättar utställningskommitténs ordförande Carl Cederschiöld.
– Vi vänder oss, mer än vad många andra kommer att göra, till barnen. Rutschkana, eventuellt lustiga-huset trappa, annat... Dels för att det ska vara kul för barn. Men också för att visa att förnyelse, kreativitet och uppfinningsrikedom hänger ihop med lek.

Man får ta till det bästa man har - för konkurrensen på Expo 2010 lär bli mördande. Här kommer att satsas miljarder på att etablera goda relationer och lukrativa handelsavtal med värdlandet. Och jämförd med den brittiska paviljongens enorma maskrosboll, Japans purpurfärgade kokong eller, för den delen, Kinas eget röda tempel så framstår Sveriges genombrutna kub som ganska fantasilös.

Men det är ju innehållet som räknas. Och i den svenska paviljongen kommer man både att kunna baka pepparkakor och delta i innovativa workshops, åka en rutschkana formgiven av konstnären Ulf Rollof och begrunda hur Sverige löst sina miljöproblem.

Världsutställningens övergripande tema är hållbar utveckling i urbaniseringens tidevarv, och i det sammanhanget ska vi alltså profilera oss som det lilla lekfulla landet med de starka innovationerna - från kullager till skypetelefoni.
   Ett annat område där vi gärna ser oss som en förebild är ju mänskliga rättigheter. Men det är ingen fråga man lyfter i Shanghai, åtminstone inte uttalat.
– Detta är ju en känslig fråga, och den bedömningen har man ju gjort när man bestämt att vi ska vara med, säger Carl Cederschiöld. Men det hindrar ju inte att vi vill skicka ett budskap till kineserna. Nämligen att ett av skälet till att man är innovativ, det är att man respekterar individer, att man samverkar, att man låter idéer komma fram och uttryckas... för gör de inte det, kommer det inte att hittas på så mycket nytt.
– Så om man vill kan man säga att vi skickar ett subtilt, men dock budskap till Kina att mer öppenhet, mer frihet för individerna leder till mer innovation och större framgång.

Den 1 maj inviger handelsminister Ewa Björling (M) den svenska paviljongen på världsutställningen i Shanghai.

Mårten Arndtzén, SR Kulturnytt
marten.arndtzen@sr.se


TIDIGARE I KULTURNYTT:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista