Utrikes

British library erbjuder gratis e-böcker

Fler än 65 000 skönlitterära verk kommer i vår att göras tillgängliga för gratis nedladdning från British Library. Biblioteket har de senaste tre åren samarbetat med Microsoft för att göra böckerna digitala.

Folk som äger Amazons e-bokläsare Kindle kommer i vår att kunna läsa verk av Charles Dickens, Jane Austen och Thomas Hardy helt gratis. Det är först och främst verk från 1800-talet som görs tillgängliga för nedladdning, då de inte omfattas av upphovsrätten längre. Böckerna är ofta svåra att hitta ute i handeln, och biblioteket hoppas att läsningen av dem nu ökar. De går att läsa med originaltypsnitt och illustrationer.

– Att frigöra historiska böcker från hyllorna kan revolutionera tillgången till världens största biblioteksresurser, säger Lynne Brindley, bibliotekets vd, till Times Online.

Microsoft har enligt biblioteket bidragit med "en väldigt generös summa" för att digitalisera böckerna. Nu vill man ta sig an böcker utan upphovsrätt från 1900-talet, men inga pengar har avsatts för det projektet.

Philip Ramqvist, SR Kulturnytt
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".