Kennet Johansson
nyheter

Mer kritik mot nytt tidskriftbegrepp

Vad är en kulturtidskrift? Frågan aktualiserades av höstens kulturproposition Tid för kultur, som argumenterade för behovet av en tydligare definition av begreppet kulturtidskrift. Remisstiden på tidskriftsbegreppet har nu gått ut, och svaren som har kommit in är mycket kritiska.

I december skickade regeringen ut ett förslag om förändrat tidskriftsstöd på remiss, med bland annat en ny och lite snävare definition. I går gick remisstiden ut, och de svar Kulturnytt tagit del av är genomgående kritiska till regeringens nya tidskriftsbegrepp - där tidskrifter som primärt sysslar med "social" och ekonomisk" debatt rensas bort till förmån för tidskrifter som koncentrerar sig på "kulturdebatt i vid mening."

"Distinktionen synes både olämplig och svår för att inte säga omöjlig att genomföra" skriver Vetenskapsrådet. Föreningen Bang (som ger ut tidskriften med samma namn) menar att regeringen tydligare borde betona att samhällsdebatt är en naturlig del av en angelägen kulturdebatt. Och Föreningen för Sveriges Kulturtidskrifter (FSK) saknar en ordentlig konsekvensanalys vad gäller de tidskrifter som riskerar att hamna utanför stödordningen med den nya definitionen. Istället lanserar de en egen.

Även Kulturrådet, den myndighet som delar ut stödet till kulturtidskrifterna, ställer sig frågande till den nya definitionen.

– Ett problem med den här nya definitionen är att en gränsdragningen svårligen låter sig göras mellan vad som kan innefattas av begreppet "kulturdebatt i vid mening", och vad är primärt samhällsdebatt? Vad är skillnaden mellan de här frågorna, så att säga, frågar sig Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson.

Däremot tillstyrker Kulturrådet förslaget om teknikneutralitet, det vill säga att stöd lika gärna ska kunna ges till webbtidskrifter, samt att kravet på att tidskrifter måste gå med förlust för att kunna få bidrag avskaffas.

Konstnärsnämnden ställer sig bakom förslaget till ny definition, men understryker vikten av att det är Kulturrådet som tolkar förordningen "och sedan fördelar stödet baserat på en kvalitetsbedömning".

Mårten Arndtzén, SR Kulturnytt
marten.arndtzen@sr.se

TIDIGARE I KULTURNYTT:Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".