Konst

Miljötänk på Konstslöjdsalongen

Ett dörrhandtag som en pälsig rävsvans, en löskrage av porslin att bära till finklänningen, eller en ballerinasko gjord av genomskinlig cellofantejp - detta är några av föremålen som ställs ut på Röhsska Museets Konstslöjdsalong, som öppnade i helgen i Göteborg.

Miljötänkande och återvinning är två viktiga ord i årets Konstslöjdsalong, till exempel i Kristin Billes stora, glittrande taklampa. Den är gjord av recyclade PET-flaskor, fast själv säger hon att de är "uppcyclade".

– Jag ser ett material eller en produkt som man ser som skräp, och sen gör man något väldigt vackert av den, som en reinkarnation, man kliver upp några steg på trappan.

Men du har strimlat flaskorna också så att de får den här flisiga formen?

– Ja, jag har skurit i dem och sen haft de i kokande vatten, så det blir lite som en modern kristallkrona i skenet, säger Kristin Bille.

96 Led-lampor gnistrar i den återvunna plasten, mycket energisnålt. Ted Hesselbom, chef för Röhsska museet och en av de tre jurymedlemmar som valt ut verken till utställningen säger så här om miljötänkandet .

– Det är en självklarhet. Om man ska jobba med konsthantverk så jobbar man med materialen som finns tillgängliga. Om man lever i ett jordbrukssamhälle så är det andra material, men nu lever vi i ett konsumtionssamhälle där det finns ett överflöd av rester. Då är det ganska naturligt att det är där de hämtar sitt material, det gäller att återanvända, säger Ted Hesselbom.

Trasmattan vävd av gamla kläder och lakan är ett lysande exempel på återvinning, fast i dagens tappning på Röhsska blir trasmattan en isbjörnsfäll. Fällen består av strimlade vita och genomskinliga soppåsar, knutna som en ryamatta. Varför det blev just en isbjörn förklarar Lena Weber såhär.

– Det har att göra med att isbjörnen är så hotad. Klimatförändringen, den har blivit en symbol för det, därför tyckte jag det var intressant att göra någott på det tema, säger Lena Weber.

Föremål till lyst, eller rena bruksföremål - på Konstslöjdsalongen finns båda delarna. Där finns 54 utställare från hela landet. 48 av dem är kvinnor, 6 är män, och de har skapat föremål i en mängd olika material, smycken med ädla stenar, boa med knappar av bärnsten, stort fat i svart diabas, föremål av keramik, silver och tyg Och vad som skiljer konstslöjd från konsthantverk från konst och från design det är inte helt lätt att svara på.

– Mycket av konsthantverken har gjorts för lyst, jag har sett gamla träverk, skålar eller dryckeskärl som inte är särskilt funktionella. Det är tidsepoken, plötsligt är en sak tillräckligt gammal, då blir det dyrt och fint, och då är det konst. Begreppet konst skulle jag vilja avfärda som bara en del av en kommersiell marknad, säger Ted Hesselbom, chef för Röhsska Museet i Göteborg.

Mia Gerdin, SR Kulturnytt
mia.gerdin@sr.se

Konstslöjdsalongen pågår fram till den 9:e maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".