konst

Stina Wirsén möter linjer från förr

Nationalmuseum ville visa upp delar av sin ljuskänsliga teckningssamling, och bjöd in konstnären och illustratören Stina Wirsén för att hennes verk skulle spegla sig i museets teckningar.

Stina Wirsén är känd som hustecknare för Dagens Nyheter och för barnböcker som Vem är arg? och Vem är bäst?

– Teckningar är plågsamt tydliga, en dålig teckning syns mycket mer än ett dåligt foto. Det är lite skört med teckning, säger Stina Wirsén vars väldigt tydliga teckningslinjer blivit kända för såväl läsare av Dagens Nyheter som av barnböckerna i "Vem-serien".

I utställningen Handgjort på Nationalmuseum blandas hennes modeteckningar, författarporträtt och barnillustrationer med teckningar av Rafael, Carl Larsson, Hanna Pauli och John Bauer bland andra.

Kanske gör teckningens tydlighet att den är extra känslig för vad som händer i samtiden, vilka föreställningar om människan som är i svang en viss tid.

– Jag ville göra en utställning om identitet, om hur vi ser på människan i olika tider och hur föränderligt vårt sätt att betrakta människan är, säger utställningskommissarie Margareta Gynning, som ligger bakom Handgjort.

Bredvid en Rafaelteckning som visar upp barn som små, perfekta vuxna, och en John Bauer med barn som små ideala änglar, finns alltså Stina Wirséns något mindre ideala ungar. Figurerna ur barnböckerna med titlar som Vem är arg? och Vem gråter? är knappast några små änglar. De är androgyna djuraktiga typer, barn som är både arga, jobbiga och ja, rätt verkliga.

– När man jobbar med barnkultur måste man vara ärlig. Det kan ju vara ett barns första möte med kultur, och då är det viktigt vara uppriktig och att inte jamsa till det, säger Stina Wirsén.

Sofia Olsson, SR Kulturnytt
sofia.olsson@sr.se

Utställningen Handgjort på Nationalmuseum i Stockholm öppnar på torsdag. Den innehåller ett 30-tal illustrationer av Stina Wirsén och runt 130 teckningar från museets egna handteckningssamling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista