Nu är kampen om e-boksläsarna i full gång, med Cybook, Letto, och Apples iPad.
Nyhet

Adlibris och Bokus lanserar läsplattor

De svenska internetbokhandlarna ger sig in i e-bokskriget. På samma dag lanserade Adlibris den svenska läsplattan Letto i samarbete med Bonniers, och Bokus började sälja Cybook i samarbete med Norstedts Förlag.

I går fanns inga svenska läsplattor för e-böcker, men på onsdagen blev de två. Både bokhandlarna Adlibris och Bokus gav sig då in på marknaden med Letto och Cybook, uppbackade av Bonniers och Norstedts.

Adlibris Letto har svenska menyer, skriver företaget i ett pressmeddelande, och i samband med lanseringen öppnades även en särskild e-bokshandel, där det i nuläget finns 500 titlar, anpassade för Letto och andra läsplattor.

"Det är oerhört spännande att Adlibris tagit fram en enkel och modern svensk läsplattform. Det innebär att vi tar vår 200-åriga tradition in i en ny era. Redan nu finns 500 svenska titlar till Letto och från och med i år kommer alla nya svenska böcker från Bonnierförlagen också att finnas som e-böcker", säger Håkan Rudels, marknadsdirektör för Bonnierförlagen, i pressmeddelandet.

Köper man Letto får man med fyra e-böcker på köpet. Maskarna på Carmine Street av Håkan Nesser, Oceanen av Göran Sonnevi, Vägar till visdom av Stefan Einhorn och En ö i havet av Annika Thor.

Och Bokus släpper sin Cybook i samarbete med Norstedts förlag.

"Nu finns äntligen tillräckligt bra läsplattor, anpassade för den svenska marknaden. Vi har redan nu 1800 e-bokstitlar i sortimentet, men har letat efter en läsplatta som motsvarar våra krav. När vi testade den franska plattan Cybook Opus kändes det helt rätt. Nu är det dags att köra igång på allvar. Läsarna finns, författarna är pigga på nyheten och förlagen har böcker.", säger Mats Fagerström, affärsområdeschef på Bokus, i ett pressmeddelande.

Cybook kommer laddad med sju e-böcker från Norstedts. Nämligen Helena von Zweigbergks Sånt man bara säger, Thomas Bodströms Idealisten , Sofi Fahrmans Elsas mode , Johan Klings Människor helt utan betydelse, Michael Nyqvists När barnet lagt sig , Johanna Lindbäcks Tänk om det där är jag och Eli Levéns Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats.

Philip Ramqvist, SR Kulturnytt
philip.ramqvist@sr.se


Share

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".