Kinesiske konstnären Ai Weiwei. Foto: Alexander F. Yuan/Scanpix.
Nyhet

Konstnären Ai Weiwei stödjer Google

En av Kinas mest kontroversiella konstnärer, Ai Weiwei, stödjer Google i dess kamp mot den kinesiska censuren. Google har hotat att dra sig ur landet efter hackerattacker, och nu säger konstnären att hans e-postkonto fanns bland de hackade.

Google ligger i en hård strid med kinesiska myndigheter. Efter hackerattacker, som var riktade mot kinesiska människorättsaktivisters e-postkonton, har företaget hotat att dra sig ur landet. Google har även annonserat att man inte längre kommer att censurera sökresultaten där.

Nu går en av Kinas mest kända och kontroversiella konstnärer ut och stödjer Google. Ai Weiwei skriver på sin blogg att hans e-postkonto hackades i oktober, och till The Wall Street Journal säger han att Google föregått med gott exempel för det kinesiska folket genom att utmana den statliga censuren, med risk för att offra sin plats på världens största online-marknad.

– Frågan är hur en stat grundad på begränsningar av informationsflöden och yttrandefrihet kan förbli stark. Och om den kan det, vad blir den då för sorts monster? säger Ai Weiwei enligt South China Morning Post.

– Det är uppmuntrande för det kinesiska folket att se att ett ledande internetföretag erkänner att censur är ett brott mot de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Kinesiska myndigheter har förnekat all inblandning i hackerattackerna. Ai Weiwei var med och ritade den olympiska huvudarenan i Peking, det så kallade fågelboet.

Philip Ramqvist, SR Kulturnytt
philip.ramqvist@sr.se


Share

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".