Kanske finns det fler verk av Salinger? Foto: Amy Sancetta.
Nyhet

J D Salingers brev ställs ut

Elva brev skrivna av J D Salinger mellan 1951 och 1993 kommer nu att ställas ut på Morgan Library and Museum i New York. Breven, adresserade till E Michael Mitchell, nämner bland annat två opublicerade bokmanus.

Morgan Library and Museum fick breven från Salinger efter att hans vän E Michael Mitchell sålt de på 90-talet, men valde att hemlighålla innehållet i dem av hänsyn till författaren. Men nu, efter Salingers död, så har man alltså valt att ställa ut dem, skriver New York Times.

I breven beskriver Salinger sina författarvanor, han går upp klockan sex på morgonen, aldrig senare än sju, och skriver utan avbrott förutom om "det inte är absolut nödvändigt". Förhoppningarna om att hitta fler verk från Salinger är stora, då han i ett brev nämner att han har tio till tolv års skrivande samlat hemma, samt "två särskilda manus - böcker faktiskt" som han har filat på i flera år.

I övrigt berättar Salinger om sina resor till London, att han gillar att se sina barn sova, och i senare brev om att han tycker att New York förlorat mycket av sin charm.

"Det finns inga platser som jag gillar eller älskar där längre. Med undantag för Museum of Natural History", skriver han.

Philip Ramqvist, SR Kulturnytt
philip.ramqvist@sr.se


Share

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".