Kultur och OS

Mer kultur än någonsin förr i OS

Även den mest inbitne sporthatare kan inte undgå att märka att det pågår olympiska spel, en tröst för er kan vara att de också pågår en kulturolympiad i Vancouver. Arrangörerna har tagit fasta på det korrekta språkbruket där "olympiad" från början markerade de fyra år mellan de "olympiska spelen". Som ett exempel på detta hölls den första delen av kulturolympiaden i Vancouver redan för två år sedan och förstås, nu, under de olympiska speln är de i full gång med ett program som i omfång imponerar nästan lika mycket som det idrottsliga. Gunnar Bolin är på plats.

På Vancouver Art Gallery är det största affischnamnet är Leonardo da Vinci och som kommentar till den utställningen, en med samtidskonst om människokroppen. Här kan man pricka av vår tids världsstjärnor t.ex Mona Hatoum, Kiki Smith, Anthony Gormley, Valie Export och många fler, bland dem svenske Magnus Wallins vars avgjutning av sina ögon stirrar på mig från en vägg.

Det är tjockt med folk på museet, få som likt mig har en haklappsstora ackrediteringen till OS runt halsen, men ändå så tror jag att de tappade andan inför Rodney Grahams videoverk Edge of a wood, kanten av en skog: Ett mörkt rum, två tomma skärmar ett hotfullt muller, efter ett tag lyses visar det sig skogen upp av en jättelik ljuskägla från en helikopter granarna skakar av vinddraget. Jagas vi eller är det räddaren som kommer? Vem vet...

Gunnar Bolin, SR Kulturnytt
gunnar.bolin@sr.se