film

Bland blod, svärmödrar och vattenlik

Den sydkoreanske filmregissören Chan-wook Park slog igenom med mycket våldsamma Oldboy 2003, som följdes av den mycket framgånsgrika Lady Vengeance två år senare. Hans nya film heter Thirst, törst alltså och då är det blodtörst vid talar om för här är det vampyrer i farten.

Jo, vampyrer, men också svärmödrar - för den sydkoreanska familjen är nästan alltid klangbotten i Chan-wook Parks filmer. Och det kanske är bättre att bli en odöding, än att förtvina som halvslav i sin korkade mans föräldrahem.

Vår hjälte, som under filmens gång blir allt mindre hjältemodig, är en präst som frivilligt låter sig smittas av en livsfarlig sjukdom i hopp om att det ska gå att hitta ett vaccin. Han överlever och blir närmast helgonförklarad: han tros ha helande krafter men det är väl snarare tvärtom, eftersom han också drabbats av en allvarlig biverkning.
   När törsten faller på behärskar han sig till en början och dricker bara blod på sjukhuset ur patienternas droppslangar. Men en ung kvinna som lever i ett olyckligt äktenskap väcker en annan längtan till liv i honom.

Den smakar verkligen blod den här filmen, metalliskt och varmt. Begäret känns och är smittsamt. För Thirst är å ena sidan mycket bokstavlig, men den är också ett komplicerat metaforbygge. Och efter att de både älskande dränkt den äkta mannen får filmen dessutom klara drag Zolas Therese Raquin, när vattenliket börjar spöka.
   Och där nånstans blir det hela lite tuggigt. Men det reder ut sig när det blir istället blir road-movie mot soluppgången och undergången, med en helförlamad svärmor i baksätet.

Thirst har inte den emotionella kraft som Lady Vengegeance golvade publiken med, men som en intellektuell övning kring ansvar och moral är den ändå, minst sagt, intressant.

Måns Hirschfeldt, SR Kulturnytt
mans.hirschfeldt@sr.se