film

Polanski festivalrehabiliterad i Berlin

Svenske Babak Najafis film Sebbe tog hem debutantpriset om 50 000 euro när filmfestivalen i Berlin avslutades. Guldbjörnen, priset för bästa film, gick till den turkiska filmen Bal (Honung) av regissören Semih Kapanloglu, men det kom att överskuggas av att Roman Polanski tilldelades priset för bästa regi för The Ghost Writer.

Polanski är under husarrest i Schweiz där han försöker undvika att bli utlämnad till USA för att ha haft sex med en 13-åring 1977, efter att ha fått henne berusad på alkohol och droger. Så Polanskis pris togs emot av producenten Alain Sarde som sa:

– Jag är säker på att Roman kommer att bli mycket glad men när jag beklagade att han inte kunde vara med sade han att "Även om jag kunde så skulle jag inte det med tanke på att förra gången som jag gick på en festival hamnade jag i fängelse".

Samtliga långfilmsdebuter i festivalen konkurrerar om "Best First Feature Award" som gick till Babak Najafis Sebbe. Prissumman är på 50 000 euro och delas mellan regissören och producenterna.

Den svensk-rumänska samproduktionen If I want to whistle, I whistle tilldelades både juryns pris och Alfred Bauer-priset för nyskapande film och de främsta skådespelarpriserna gick till ryssarna Grigorij Dobrygin och Sergej Puskepalis samt japanska Shinobu Terajima.

Ruben Östlund, fick tidigare i veckan Guldbjörnen för bästa kortfilm för sin film Händelse vid bank.

TT/Kulturnytt


Share