Rammstein rustade för konfrontation med sedlighetspatrullen
musik

Rammstein för osedliga för Minsk?

Det tyska rockbandet Rammstein spelade i Sverige i helgen och är på väg genom östra Europa där gruppen har en stor publik. Men den inbokade konserten i Vitrysslands huvudstad Minsk är nu starkt ifrågasatt av vitryska myndigheter.

Det statliga vitryska Samhällsrådet för sedlighet kallar bokningen av Rammsteins konsert i Minsk Arena om knappt två veckor för ett misstag. Samhällsrådet för sedlighet har gått igenom foton och videoupptagningar från gruppens konserter och kommit fram till att Rammstein öppet propagerar för homosexualitet, masochism och våld.

Det var den vitryska ortodoxa kyrkan och det nybildade statliga författarförbundet som med stöd från Vitrysslands auktoritäre president Aleksander Lukasjenka förra året bildade Samhällsrådet för sedlighet. Ordföranden i rådet, författaren Nikolaj Tjerginets, säger att han förstår att de flesta biljetterna redan är sålda till Rammstein-konserten i Minsk den 7 mars. Men Tjerginets tycker att de som gett tillstånd till att konserten genomförs åtminstone ska ta del av showen i förväg och sedan fatta beslut om den kan tillåtas i Vitryssland.

Samhällsrådet för sedlighet befarar att Rammstein med sin konsert kommer att krossa den sköra vitryska identiteten, trampa på minnet av landets krigshjältar och i förlängningen förstöra den vitryska staten.

Fredrik Wadström, SR Moskva
fredrik.wadström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista