Kulturpolitik

Danska kulturministern får gå

Danmarks kulturminister Carina Christensten får sparken, erfar Politiken. Enligt tidningens uppgifter ersätts hon av partikollegan Stig Möller, och kommer inte att tilldelas någon ny ministerpost.

Carina Christensen, som representerar Det Konservative Folkeparti, har länge kritiserats för att inte vara synlig nog som minister. Det har därför varit väntat att hon skulle lämna sin post vid den rockad som statsminister Lars Lökke Rasmussen är på gång att genomföra.

Christensen har under de tre senaste åren förutom kulturminister även varit familje- och konsumentminister samt transportminister.

Ny kulturminister blir Per Stig Möller. Han har bland annat tidigare varit kulturredaktör på Danmarks Radio, och var på 80-talet ordförande i det dåvarande Radiorådet. Möller har magisters- och doktorsexamen i litteratur vid Köpenhamns universitet.

Carina Christensen är enligt DR på väg hem från OS i Vancouver för att gå på avskedsaudiens hos drottningen. Senare i dag kommer hon att meddela drottning Margrethe att hon avgår.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se