Film

Britter säger nej till Alice i Underlandet

Nu ansluter sig fler i protest mot att Disney tänker släppa Alice i Underlandet på dvd bara 12 veckor efter biopremiären på torsdag. Biografkedjan Odeon tänker inte visa filmen i Storbritannien, Irland eller Italien.

Sedan tidigare har de fyra största biografkedjorna i Holland valt att bojkotta filmen. Odeon, som är Storbritanniens största biografkedja, fruktar att det snabba dvd-släppet kan bli en ny standard som försämrar för biografmarknaden, rapporterar BBC.

– Det kommer att hota existensen för många biografer, särskilt de mindre och medelstora biograferna, säger en talesperson för Odeon.

Disney försvarar beslutet med att filmen kommer ut till konsumenterna snabbare, och hoppas att det kan hjälpa mot piratkopiering.

Filmen kommer fortfarande att visas i Storbritannien, men hos konkurrenterna Cineworld och Vue, som har ingått ett än så länge hemligt avtal med Disney.

Philip Ramqvist, SR Kulturnytt
philip.ramqvist@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista