LITTERATUR

Kaspuscinski - fiktion eller ej?

Den polske författaren och mästerreportern Ryszard Kaspuscinski dog 2007. En biografi över den märklige författaren ska om några dagar ligga på de polska bokhandelsdiskarna men Kapuscinskis änka har vänt sig till en domstol för att stoppa utgivningen av boken. Kjell Albin Abrahamson rapporterar om en polsk bok som få läst men alla pratar om.

Författaren heter Artur Domoslawski, en gammal god vän till Kapuscinski. Bokens namn: Kapuscinski non-fiction. Änkan Alicja har redan lyckats stoppa det kända förlaget Znak från att publicera biografin men förlaget Swiat Ksiazki säger att den 3 mars finns boken i handeln. Fru Kapuscinskas advokat har avrått henne från att tala med media så vi kan bara gissa oss till vad det är i biografin som skadar makens goda namn.

I boken som utförligt redan recenserats löper flera parallella trådar.

En handlar om hur pass mycket non-fiction det verkligen fanns i reportagemästarens böcker och om inte Kapuscinski tog flera steg över gränsen för det faktiska ja kanske till och med det anständiga. 

En annan viktig tråd är hur medvetet den vindögde mannen med det outgrundliga leendet skapade sin egen legend. Och här avslöjar Domoslawski flera myter. Barndomen var inte alls fattig som Kapuscinski så inlevelsefullt skildrat och inte hoppade fadern av järnvägstransporten från en säker död i Katyn. När Kapuscinski påstod att han blev vän med Che Guevara i Bolivia, Salvador Allende i Chile och Patrice Lumumba i Kongo är det minst en tvåtredjedels lögn.

Kapuscinskis kommunistiska förflutna ägnas också mycket utrymme från Stalinhyllande dikter i ungdomen till samarbetet med den hemliga polisen SB. Allt detta gjorde sedan Kapuscinski livrädd för sin egen skugga, han klippte kontakten med gamla vänstervänner och vägrade att uttala sig om dagspolitik i hopp om att ingen skulle påminna om hans kommunistiska förflutna. Vi är många som kan intyga att Kapuscinski hukade sig av rädsla.

Slutsats? Det finns mycket fiction i non-fictionförfattaren Ryszard Kapuscinskis liv och dikt. Men hur många trodde att Kejsaren är en monografi över Haile Sellassie eller att Shahernas shah är lärobok om Iran?

Kjell Albin Abrahamson, SR Kulturnytt, Gdansk

kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista