MEDIER

Kennedyklanen ideologiskt slagträ

I USA väcker en kommande tv-serie om den amerikanska politikerklanen Kennedy  upprörda känslor. Serien får kritik, långt innan den ens är klar, för att ha dolda politiska motiv.

Är det en spännande historielektion om Kennedyfamiljen, eller en sexfixerad smutskastningskampanj? Åsikterna om den planerade Kennedy-serien går kraftigt isär.

Och trots att tv-serien än så länge bara är på planerings-stadiet, så är debatten i full gång.

Serien om politikerklanen Kennedy är tänkt att sändas i History Channel i början av nästa år, och mannen som står bakom planerna är en välkänd Hollywood-profil och uttalad republikan: Joel Surnow som tidigare skapat bland annat Fox succé-tv-serie 24 om en hårdkokt terroristjägare.

Att det är just den konservative Surnow som ska porträttera de demokratiska ikonerna i Kennedyklanen, har fått flera historiker och vänsterdebattörer att protestera högljutt.

- Det här är högerpropaganda, en serie som fokuserar mer på president John F Kennedys älskarinnor än på hans politiska gärning, hävdar kritikerna, och säger att det vimlar av sexscener i serien, medan Kubakrisen bara nämns i förbifarten.

Och Kennedyklanens försvarare har nu startat en kampanj mot den planerade tv-serien.

- Det här har inget med historia att göra, det är ett karaktärsmord på en av USAs främsta politiska familjer, säger författaren och historikern Nigel Hamilton, en av flera debattörer som kräver att tv-serien stoppas.

Men History Channel försvarar sin produktion och säger att kritiken är gripen ur luften, och att manuset för Kennedy-serien inte ens är färdigskrivet.

Ginna Lindberg, SR Kulturnytt, Washington
ginna.lindberg@sr.se