Abbey Road blir k-märkt

Musikstudion Abbey Road i London blir ett kulturminnesmärke. Efter att det ryktats om försäljning valde den brittiska regeringen i tisdags att k-märka den anrika studion för att skydda den från radikala förändringar.

Kulturminister Margaret Hodge k-märkte studion på inrådan av English Heritage som sade att "delar av världens bästa musik har producerats där", rapporterar BBC. Märkningen innebär att framtida ägare måste behandla byggnaden med vördnad, men hindrar inte att ändringar görs inuti studion.

De senaste dagarna har det ryktats att skivbolaget EMI var på väg att sälja studion, något som dock senare förnekades. Paul McCartney uttrtyckte sitt missnöje över att studion skulle säljas, och bland annat Andrew Loyd Webber erbjöd sig att köpa studion för att behålla den intakt. Beatles gjorde 90 procent av sina inspelningar på Abbey Road.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".