kommentar

Hur mycket ska en bok kosta?

Vad är en bok egentligen värd? I dag startar bokrean med massor av röda lappar på bokpriser som, historiskt sett, redan är mycket låga. Och vad händer framöver, när litteraturen på allvar börjar digitaliseras?

E-boken var länge ett skämt. En naiv förhoppning som andades urspårad framstegsoptimism och övertro på digitaliseringens möjligheter.
  Gång på gång dömdes den ut av experter på läsbeteende som var bergsäkra på dagstidningens och bokens överlevnad. För alla människors högsta önskan är att prassla med sidor och lukta på papper, och har inte forskarna till och med upptäckt ett centrum i hjärnan som gör oss fysiskt inkapabla att läsa texter på små bildskärmar?

Men när det nu äntligen finns vettiga läsplattor undrar jag om bokens framtid är så ljus.
  Inom musikbranschen förs en diskussion om musikens värde devalveras när paketeringen tas bort. När Prince för några år sen lät sitt nya album följa med gratis till alla som köpte tidningen Mail on Sunday, var det många som upprördes över att han lät sin musik förminskas till ett bihang. Och är det inte något som händer med ens syn på filmen Maffiabröder när den följer med som bilaga till Expressen?

Idén om film och skiva på köpet följer slit-och-slängutvecklingen, där bensinmackarna och kvällstidningarna tagit över rollen som kulturdistributörer. Sen finns den parallella samlarutvecklingen, där filmserier och upphittade originalinspelningar paketeras i tjusigt dekorerade boxar till löjligt höga priser.
  Men boken har liksom missat den där lyxdelen, den ligger kvar i rea-backen.

Om boken ska kunna säkra sin status och sitt värde borde den stylas om, kammas till och komma i deluxe-utgåva. Inte förpackas i dassigt kartonnage och säljas ut på rea. PO Enquists Ett annat liv är för bra för att säljas för 49 kronor. Den borde kosta minst 99.

Clara Törnvall, SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se