Per Agne Erkelius
dödsfall

Per Agne Erkelius är död

författaren Per Agne Erkelius är död. Hans senaste roman, Hotel Galicja, hyllades av en enig kritikerkår och är nominerad till Sveriges Radios romanpris.
  Erkelius föddes 1935 i Torsåker, Gästrikland, där många av hans romaner utspelar sig. Som Städerna vid havet, debuten från 1961 om en ung mans väg bort från det småskurna livet i barndomsbygden, liksom genombrottsromanen Fotografen från 1976.

På senare år kapade Erkelius förtöjningarna till hembygden, först med Rembrandt till sin dotter (1998) där en åldrande 1600-talsmålare ser tillbaka på sitt liv. Sedan med En sorts fred (2004), en svidande vidräkning med den svenska hållningen i den så kallade "judefrågan" under andra världskriget.

Och så i somras med Hotel Galicja, berättelsen om en svensk författare som under en resa till Cypern på 60-talet förälskar sig i judinnan Régine Zuckerkandl och lovar henne att ta reda på vad som hände hennes familj efter att de deporterats från Paris på 40-talet.

"Erkelius skriver på ett sätt som har filmiska kvaliteter. Inga onödigheter. Panoramiskt svepande, prövande och detaljrikt på samma gång" sade Per Engström i Kulturnytt i augusti 2009, i sin recension av Hotel Galicja.

Per Agne Erkelius blev 74 år gammal.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

TIDIGARE I KULTURNYTT:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista