Han Shaogong.
litteratur

Förundran och minneskonst i Maqiao

Som tiotals miljoner andra ungdomar från de stora städerna skickades författaren Han Shaogong (f. 1953) ut på landet för att delta i den modernisering av landsbygden som var en viktig beståndsdel av 1960- och 70-talens stora kulturrevolution. Nu kommer Han Shaogong för första gången ut på svenska, med en bok baserad på hans erfarenheter som rödgardist i landet. Boken heter Lexikon över Maqiao, på svenska förkortat till Maqiao.

Med undantag för de bägge världskrigen har knappast något mänskligt erfarenhetsfält försett fler författare, filmare, konstnärer och historiker med mer stoff, inspiration, motvilja, ilska, sorg och drivkraft än den kinesiska Kulturevolutionen, som officiellt varade mellan 1966 och -76.
  Dels därför att den berörde så många med sådan obarmhärtig kraft, och så många av dem kunde berätta. Framförallt gäller det den generation som växte upp under perioden, och dit hör poeten Bei Dao, prosaisten Wang Xiaobo, och – Han Shaogong. Men också två tidigare generationer har hunnit avlägga sina vittnesbörd: de redan gamla som på nytt drabbades av den obarmhärtiga politiken, och de medelålders som redan blivit luttrade, dit till exempel nobelpristagaren Gao Xingjian hör.
  Men också generationen efter Han Shaogong har börjat publicera sina erfarenhetsburna vittnesbörd: de som ännu var barn när Stormfloden drog fram.

Han Shaogongs bok om kulturrevolutionen är en berättelsekrans som tar formen av ett lexikon, där den berättande kransen binds ihop från uppslagsord till uppslagsord genom att en person eller ett djur eller en företeelse vanligen vidarebefordras från den föregående lexikontexten till den efterföljande. På det viset krokas de formellt avskilda utläggningarna naturligt i varandra, som om det faktiskt vore en enda berättelse. Hans idé med att skriva ett lexikon i stället för en regelrätt roman – vad nu det än kan vara – är att slippa berätta det där onödiga och i stället gå rätt på ting som som Hanfält och honåkrar, Spöksläktingar och Trehår, Pondus och landsförrädare. På det viset kan han, nyfiket men också initierat, berätta om det speciella, allt det som avviker från de kungjorda normerna inte genom att vara onormalt utan genom att existera trots alla möjliga politiska odds, och långt ifrån bara de specifikt kommunistiska.

Med hjälp av den till häften fiktiva, till häften berättarpragmatiska och till hälften helt enkelt etnografiska skildringen av livet på landet, som i den svenska översättningen har fått all tänkbar form och färg av den svenska översättaren Anna Gustafsson Chen, kommer läsaren handgripligt nära samma personer och företeelser som Han Shaokong mötte som ung rödgardist och som han nu ger sig i kast med att återuppleva och återuppliva. Med en fri minneskonst men utan given inbördes ordning.

Det måste nog sägas, att det inte skadar att ha ett hum om den samtida politiska kulturen i Kina i allmänhet och Kulturrevolutionen i synnerhet för att bäst kunna tillgodogöra sig berättelsetumultet i Han Shaogongs bok Maqiao. Men inte heller författaren själv sätter sig på så höga hästar att han vågar påstå att han begriper allt vad han har varit med om. När historien är som bäst bågnar och glänser framställningen av denna förundran. Mot slutet plumsar Han Shaogong emellanåt ner i det alltför förnumstiga, när han börjar förväxla sin egen konstnärligt produktiva historiska filologi med en otadlig kultursociologisk sanning.

Så märkvärdigt är det ju inte, tex., och långtifrån unikt kinesiskt att nedsättande benämningar kan användas som positiva omdömen, när det vanliga smickret blivit för kladdigt – att 厉害 (lihai) och 酷 (ku) precis som grym och fet kan bli något eftersträvansvärt – det kunde Han ha besparat sig och oss.
  Men resten, det allra mesta, öppnar portarna till den överrumplande upplevelsen.

Göran Sommardal, SR Kulturnytt
goran.sommardal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista