Väskdebatten 2.0

"Kulturdebatter landar ofta i väskor"

I måndags las Kultursamverkansutredningen, Spela samman fram.  Men lagom tills vi lärt oss säga portföljmodellen, så deklarerade utredaren Chris Heister att det inte alls rörde sig om någon portfölj med pengar, utan en koffert.

Sällan har väl den svenska kulturbudgeten blivit så mycket större, i ett slag, som i måndags. För det hörs ju att det ryms mer pengar i en koffert än i en portfölj. Visst går väl tankarna till Pippis kappsäck full med gullpengar? Och en sådan är som bekant "bra att ha".  Så klart att Chris Heister föredrar det bildspråket för beskriva kultursamverkan.

  En portfölj däremot är ju tjänstemannens redskap, och därmed i förlängningen också byråkratins. Burr. I en portfölj finns det papper och direktiv snarare än pengar och den har ett handtag som tjänstemannen kan fortsätta att hålla hårt i.

 Medan kofferten far över världen med upptäckaranda och äventyrslusta - eller entreprenörskap som det ju heter. Och på den kan nu Gotland, Halland och Norrbotten och så vidare sätta sina egna klistermärken.

   Men visst är det märkligt att svenska kulturdebatter alltid har sin upprinnelse i - eller landar - i väskor.

Måns Hirschfeldt, SR Kulturnytt
mans.hirschfeldt@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista