Nyhet

Poesiprojekt vid kungabröllop nedlagt

Liljevalchs lägger ner projektet med kärleksdikter till kronprinsessans bröllop i sommar. Poeternas motstånd satte käppar i hjulen för "Kärlekens allé".

– Även om det hade blivit fantastiskt så hade alla medier fokuserat på vilka som var med och vilka som inte var det. Oavsett konstnärligt resultat hade det blivit skit. Så för allas skull lägger vi ned. Poeter som redan har skrivit eller tänkt har fått betalt, säger Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs konsthall i Stockholm, till TT Spektra.

Liljevalchs ville skapa en "Kärlekens allé" längs med Strandvägen i samband med kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop. Tanken var att 30 poeter skulle skriva kärleksdikter som sen skulle läsas in av kända skådespelare. Men projektet fick snabbt utstå hård kritik.

Enbart tio av de tillrågade poeterna tackade ja, och flera tackade demonstrativt nej. Bland annat Thomas Tidholm som sade att "den vämjelse jag känner inför evenemanget saknar ord."

– Det är en liten värld och man är beroende av stipendier och annat. Många är rädda för att göra bort sig inför sina kompisar. Det paradoxala är att när musiker får i uppdrag att komponera till bröllopet gör de det med glädje. Poeternas reaktion är jäkligt konstig, säger Mårten Castenfors till TT Spektra.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se